AMSTERDAM - De positie van GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters is 'moeilijk' nu zij in opspraak is geraakt vanwege vriendjespolitiek. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet onderzoek naar Peters, die in 2005 als diplomate in Afghanistan een positief advies gaf over een subsidieaanvraag van de organisatie waarvoor haar partner Robert Kluijver werkte.

"Als ik het toen geweten had, zou ik haar op het matje hebben geroepen: dit kan helemaal niet", zegt Bot, destijds als minister de hoogste baas van Peters, woensdag in de Volkskrant.

Volgens Bot was het 'beter en correct' geweest als Peters had geweigerd het advies uit te brengen. Het hangt van de uitkomsten van het onderzoek af of Peters kan aanblijven als Kamerlid, vindt Bot.

"Ik kan nog niet zeggen dat ik vind dat zij moet terugtreden. De feiten moeten spreken. Maar het lijkt erop dat zij Kluijver toch een handje heeft geholpen."

Integer

Peters is zelf van mening dat ze integer heeft gehandeld, zei ze dinsdag in NRC Handelsblad, ook al heeft ze inderdaad een positief advies uitgebracht over de subsidieaanvraag van haar vriend. Ook de GroenLinks-top staat vooralsnog achter haar.