DEN HAAG - Het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin claimt dat hij vorig jaar september contact heeft gehad met aanstaand premier Mark Rutte en andere prominenten van de VVD over de inhoud van het regeerakkoord.

Hij zou passages over de ontpoldering van de Hedwigepolder hebben aangedragen die vrijwel letterlijk in het regeerakkoord zijn beland.

Dat stelde hij maandag voor de EO-radio. Premier Mark Rutte ontkent via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) echter dat hij ten tijde van het schrijven van het regeerakkoord contact heeft gehad met Robesin.

Bekend was dat Robesin dit voorjaar met premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders in het Torentje had overlegd over de Hedwigepolder, maar de claim van Robesins betrokkenheid bij het regeerakkoord, meer dan een half jaar eerder, is nieuw.

Eerste Kamerverkiezingen

Robesins stem was voor de coalitie van groot belang voor de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei. In een debat had Rutte de Tweede Kamer bezworen dat hij geen toezeggingen over de Hedwigepolder had gedaan. Uiteindelijk besloot het kabinet de polder niet onder water te zetten.

''Toen het regeerakkoord moest worden geformuleerd, heb ik alle druk uitgeoefend die ik kon op Mark Rutte en de VVD om een apart hoofdstuk aan de Hedwigepolder te wijden'', stelt Robesin in een toelichting.

''Dit is voor Zeeland een cruciaal dossier. Ik zou als Statenlid zeer tekort hebben geschoten als ik dat niet had gedaan.'' De tekst die uiteindelijk over de polder in het regeerakkoord belandde, is volgens het Statenlid ''vrijwel letterlijk wat ik als voorstel had ingebracht.''

Belofte

De politicus van de Partij voor Zeeland stelt overigens niet dat premier Rutte hem in ruil voor zijn stem in de Eerste Kamer heeft toegezegd de polder niet onder water te zetten. ''Dat zou een premier ook niet kunnen doen'', aldus Robesin.

''Maar hij heeft wel beloofd de maximale inspanningen te plegen om de ontpoldering te voorkomen. Die toezegging heeft wel meegespeeld in mijn afwegingen bij het stemmen.''

Geen contact

De RVD ontkent in een reactie dat er tijdens de totstandkoming van het regeerakkoord contact is geweest tussen Rutte en Robesin. Ook heeft de premier, net zoals hij destijds in de Tweede Kamer heeft gezegd, geen beloftes gedaan aan het Zeeuwse Statenlid tijdens hun gesprekken in het Torentje.