DEN HAAG - Kiezers zijn kritisch over de euro en de manier waarop in Europa wordt geprobeerd de schuldencrisis op te lossen.  

Bijna een derde (32 procent) denkt dat het na wat ups en downs uiteindelijk toch wel goed komt. Maar een meerderheid verwacht dat de eurozone op de een of andere manier uit elkaar valt.

Dat blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond.

Er zijn geen verschuivingen in het politieke speelveld ten opzichte van vorige week. Regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV blijven de twee grootste partijen met respectievelijk 32 en 28 zetels in de Tweede Kamer.

Samen met CDA heeft de coalitie met 75 zetels geen Kamermeerderheid in de peiling, terwijl in het echt de drie partijen dat met 76 zetels net wel hebben.

Euro

Nog zoveel jaren na invoering van de euro zou graag een meerderheid (56 procent) willen besluiten niet mee te doen aan de Europese munteenheid. Maar nu met de crisis, verwacht 29 procent dat de hele eurozone uit elkaar zal vallen en dat Nederland toch met een groep andere landen doorgaat met de munt.

Bijna een kwart denkt dat een of meer landen uit de eurozone stappen of worden gezet. Ruim een op de tien kiezers gaat ervan uit dat straks ieder land terugkeert naar hun oude munt.

Failliet

Verder vindt 65 procent van de ondervraagden dat als Spanje en/of Italië weigeren om mee te doen aan de hulpoperatie voor Griekenland, Nederland moet weigeren nog geld ter beschikking te stellen.

Ook als dat betekent dat Griekenland failliet gaat. Twee op de tien menen juist dat ons land dan meer geld beschikbaar moet stellen voor leningen, juist om te voorkomen dat Griekenland bankroet gaat.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier