AMSTERDAM - Als verantwoordelijke voor emancipatiezaken is minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) trots op een nieuw platform dat opkomt voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders, die werken bij de overheid.

Aan het eind van de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam zaterdag zal de CDA-bewindsvrouw het 'Dutch Government Pride Platform' lanceren.

''Nederland is het eerste land ter wereld dat een dergelijk platform binnen de overheid biedt'', aldus Van Bijsterveldt.

Roze netwerken

Het overheidsplatform is een samenwerkingsverband van al bestaande 'roze' netwerken bij onder meer politie, Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, uitkeringsinstituut UWV en de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).

''Nergens ter wereld trekken ambtenaren zo intensief met elkaar op om een veilig klimaat te realiseren voor collega's die (nog) niet voor hun seksuele geaardheid durven uit te komen'', aldus Van Bijsterveldt.

Canal Parade

Van Bijsterveldt heeft zaterdag tijdens de Canal Parade gesprekken gevoerd met COC-voorzitter Vera Bergkamp over weigerambtenaren en verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen. Bergkamp liet na afloop weten tevreden te zijn over de uitkomst van de gesprekken.

''Er is nog ruimte, twijfel bij de minister en dus nog hoop'', meldde Bergkamp over de discussie. De voorzitter van de homobelangenorganisatie zegt blij te zijn dat de minister open staat voor haar argumenten.

Vooral het gesprek dat de minister voerde met twee vrouwen uit Gorinchem, die door een huwelijksambtenaar geweigerd zijn, heeft volgens het COC erg veel indruk gemaakt op Van Bijsterveldt. ''Ik merkte dat de minister dat persoonlijk heel erg vond'', zei Bergkamp.

Met posters, vliegtuigjes en spandoeken voerde het COC zaterdag tijdens de Canal Parade actie tegen de weigerambtenaren en voor verplichte voorlichting op scholen. Bergkamp: ''Onze boodschap was gelukkig heel erg zichtbaar.'' Het COC is met de minister overeengekomen om in een later stadium verder te praten over het belang van voorlichting.

Bergkamp sprak na afloop van ''een mooie, feestelijke parade met een boodschap''.

Beter

Van Bijsterveldt liet weten zich ervan bewust te zijn dat voorlichting over homoseksualiteit op scholen ''beter kan en moet''. Daarom heeft homobelangenorganisatie COC ook ''nog nooit zoveel subsidie gekregen waarmee ze bijvoorbeeld gastlessen over homoseksualiteit op scholen kan geven"", aldus de CDA-bewindsvrouw.

Van Bijsterveldt wil echter geen ''van overheidswege opgelegde verplichte les'' op scholen om voor te lichten over homoseksualiteit, waarover een motie ligt in de Tweede Kamer. Maar Van Bijsterveldt acht een van bovenop opgelegde voorlichting niet het meest effectieve middel om leerlingen veilig uit de kast te laten komen.

Het gaat in de eerste plaats om het respectvol met elkaar omgaan en dat laat zich volgens haar niet vatten in een van overheidswege verplichte les.