DEN HAAG - Om te voorkomen dat onbevoegde psychiaters adviezen verstrekken aan rechters in tbs-zaken wil staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) een systematische controle op de beroepsregistratie.  

Dat heeft de bewindsman aan de Tweede Kamer geschreven, zo bevestigde een woordvoerder zaterdag na een bericht in Trouw.

Teeven heeft besloten tot ''doorlopende controle'' op de beroepsregistratie, omdat is gebleken dat een onbevoegd psychiater van de Pompestichting adviezen heeft kunnen verstrekken in tachtig tbs-verlengingszaken.

Herstel

In de helft van deze zaken levert dit geen problemen op, omdat er ook een bevoegd psychiater betrokken was.

Bij een deel is herstel nog mogelijk voordat de rechter uitspraak doet of is er geen probleem, omdat het onbevoegde advies niet ten grondslag lag aan het oordeel van de rechter. In overige zaken is een nieuw verlengingsadvies nodig volgens het Openbaar Ministerie. Om hoeveel zaken het gaat, is onduidelijk.

Indiensttreding

De staatssecretaris schrijft dat de specialisten zelf verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van hun beroepsregistratie en wordt dit alleen bij indiensttreding bij forensisch psychiatrische centra gecontroleerd.

Teeven wil nu een systematische controle inrichten op de geldigheid van de registratie van medisch specialisten die adviezen opstellen in rechtszaken. Hoe dit moet, bespreekt hij nog met betrokken organisaties.