DEN HAAG - CDA-Tweede Kamerlid Coskun Çörüz wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoe het kan dat beelden van bewakingscamera's in winkels vaak een slechte kwaliteit hebben.

Donderdag stelde hij hierover schriftelijke vragen.

De CDA'er komt met die vragen naar aanleiding van een bericht van de Raad van Korpschefs. Een woordvoerder van die raad zei donderdag dat ''de beelden vaak zo wazig zijn dat politie en justitie er weinig aan hebben''.

''Soms zijn de beelden belabberd, de kans op waardevolle tips neemt daardoor sterk af.''

Volgens de woordvoerder zijn er veel camerasystemen te koop waardoor de kwaliteit behoorlijk kan verschillen. Bovendien worden de camera's geregeld verkeerd opgehangen.

Niet opgevallen

Çörüz wil van de bewindsman weten waarom het probleem nooit naar boven kwam.

''Hoe kan het dat nooit eerder is opgevallen dat beelden van bewakingscamera's een te lage kwaliteit hebben, terwijl al jaren gebruik wordt gemaakt van sommige van deze camera's?'', vraagt hij zich af.

Installatie

Ook wil hij weten of de beeldkwaliteit de laatste jaren achteruit is gegaan, of dat het probleem zich al sinds de installatie voordoet.

De CDA'er kijkt ook naar de fabrikanten van de apparatuur. ''Nu deze camera's niet leveren wat ervan verwacht mag worden, kan de leverancier aansprakelijk gesteld worden?'', wil hij van Opstelten weten.