DEN HAAG - Het collegegeld dat universiteiten voor de tweede studie vragen is volgens SP-kamerlid Jasper van Dijk ''compleet doorgeslagen''.

Hij wil dat staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) zo snel mogelijk de kosten inzichtelijk maakt, zo liet hij donderdag weten.

Universiteiten krijgen geen overheidssubsidie meer voor de tweede studie. Om toch kostendekkend te zijn, vragen zij soms duizenden euro's per jaar meer dan het wettelijk collegegeld van ongeveer 1713 euro voor de eerste studie.

Vrijgegeven

''Sinds het collegegeld voor de tweede studie vorig jaar is vrijgegeven, maken universiteiten een potje van de tarieven’’, aldus de SP’er. Het liefst ziet hij dat er een maximum wordt ingesteld voor de tweede studie tot maximaal 2 keer het collegegeld.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) kan zich daar goed in vinden. ''Studenten hebben nu geen idee waar ze aan toe zijn. Een plafond voor de kosten van die extra studie zou een goede maatregel zijn’’, aldus een ISO-bestuurslid.

LSVb

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vormen de 'absurde bedragen' een belemmering voor ambitieuze studenten. "Het collegegeld zou ook voor een tweede studie het normale wettelijke bedrag moeten zijn," aldus vice-voorzitter Jelmer de Ronde.

Aanklacht

Een groep studenten van de Stichting Collectieve Actie Universiteiten wil de onderwijsinstellingen aanklagen vanwege de verhoogde collegegelden. Hun advocaat Maarten Kalkwiek liet weten dat als de universiteiten niet voor 1 september met een tegemoetkoming komen, er een dagvaarding op de mat ligt.

In Nederland volgen ongeveer 40.000 studenten een tweede studie.

NU.nl bracht in april al aan het licht dat het collegegeld voor een tweede master soms tien keer hoger ligt dan bij een eerste master. Ook bij een tweede bacheloropleiding zijn grote verschillen zichtbaar tussen universiteiten.

Bekijk hier een interactieve visualisatie van de kosten van tweede masters aan de Nederlandse universiteiten