DEN HAAG - Regeringspartijen VVD en CDA willen dat bij hypotheken onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de banken vasthouden aan de norm van 108 procent van de waarde van de woning.

Sinds begin deze week gelden strengere regels om te voorkomen dat huizenkopers te grote schulden aangaan. Daarbij geldt 106 procent van de waarde van de woning als norm.

VVD en CDA merken nu dat banken die norm ook toepassen op NGH-hypotheken. ''We vinden het niet juist dat banken de NHG-norm van 108 procent terzijde schuiven en voor deze woningen maximaal 106 procent financieren'', aldus VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing.

''Bij woningen onder de Nationale Hypotheek Garantie staat immers het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker.'' De liberaal eist opheldering van minister Jan Kees de Jager (Financiën).

Dringend beroep

CDA-Kamerlid Elly Blanksma doet een dringend beroep op de banken zich te houden aan de normen zoals die bij de Nationale Hypotheek Garantie zijn vastgelegd. ''Anders komt er nog meer onzekerheid op de woningmarkt'', aldus Blanksma.

Volgens Huizing was het zo ook afgesproken tijdens een Kamerdebat in mei over de kwestie. ''Tijdens dat debat was geen sprake van aanpassing van de NHG-norm naar 106 procent.''

De kredietverstrekkers hebben volgens hem echter vlak voor de invoering van de gedragscode per 1 augustus plots wel de norm aangepast.