DEN HAAG - D66 wil dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en de Europese Unie de Arabische Liga bewegen in actie te komen tegen Syrië.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kan de Liga, waarvan Syrië lid is, niet blijven toekijken en niets doen tegen het aanhoudende geweld tegen demonstranten.

Europa en de Verenigde Staten legden al sancties op en het zou volgens D66 een belangrijk signaal zijn, als de alliantie van Arabische landen zou meedoen. Het Syrische bewind kan dan de kritiek op zijn optreden niet meer afdoen als 'westers'.

Ook Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt dat Rosenthal internationale organisaties in beweging moet zien te krijgen. Ook pleit hij voor strengere sancties tegen Syrië wegens het buitensporige militaire geweld.

Houding VN

Voordewind is blij dat de EU en VS daartoe bereid zijn, maar hekelt de houding van de Verenigde Naties. ''De geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad staat wederom op het spel'', zegt hij. ''Komen ze eruit en veroordelen ze het geweld gericht tegen onschuldige burgers of beperken ze zich tot een factor die in de marge wat roept over vrede en veiligheid?''

Naast een veroordeling van de misdaden zoals in de stad Hama moet de internationale gemeenschap volgens de ChristenUnie ook strengere sancties opleggen aan het regime van Syrië. Voordewind denkt daarbij onder meer aan een volledige wapenembargo en een economische boycot.

Het Kamerlid wil verder dat de Nederlandse ambassadeur uit Syrië wordt teruggeroepen voor overleg. ''Want in een land waar de president zijn volk uitmoordt, heeft onze ambassadeur niks te zoeken.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten