DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zegt met verbazing te zien hoe links en rechts elkaar in de haren vliegen in het debat dat is opgelaaid na de aanslagen in Noorwegen. 

''In plaats van een eendrachtige strijd tegen geweld is er een splijtende discussie over de schuldvraag ontstaan'', aldus Van Haersma Buma.

Hij vindt dat PvdA-leider Job Cohen vorige week te snel in de richting van PVV-leider Geert Wilders reageerde, daarmee te veel suggererend dat die verantwoordelijkheid droeg voor de gruweldaden in Noorwegen.

''De verkeerde uitspraak op het verkeerde moment'', aldus de CDA-fractievoorzitter.

Geen slachtoffer

Daarnaast stelt Van Haersma Buma dat Wilders ook geen slachtoffer is.

''En wanneer hij zich na deze aanslag beperkt tot het voor de zoveelste keer wegzetten van de hele islam als een gewelddadige totalitaire ideologie, dan zeg ik: verkeerde beschuldiging op het verkeerde moment'', aldus Van Haersma Buma dinsdag op zijn weblog.

Respect

De CDA-fractievoorzitter pleit voor respect in het debat en eenheid tegen de haat. Hij verwijst naar hoe in Noorwegen een groot besef van nationale eenheid is ontstaan na de aanslagen.

Ook Nederland is volgens de CDA'er kwetsbaar voor extremistisch geweld. ''Meer dan ooit moeten wij ons realiseren dat de destructieve macht van eenlingen bijna onbegrensd is.''