AMSTERDAM - De vicevoorzitter van de VVD Mark Verheijen heeft hard uitgehaald naar Geert Wilders.

Aanleiding is het artikel maandag in De Telegraaf, waarin de PVV-leider reageert op alle kritiek die hij te verduren kreeg na de aanslagen in Oslo. Wilders zegt zich gedemoniseerd te voelen door linkse politici als Job Cohen (PvdA).

"Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk grootste slachtoffer is van Breivik", schrijft Verheijen - tevens gedeputeerde in Limburg - maandag op Twitter.

"Wilders en een aantal linkse politici konden het niet laten 'Noorwegen' politiek te gebruiken", vervolgt hij. "Dat mogen we niet vergeten."

Verheijnen is de eerste VVD'er die publiekelijk zo hard uithaalt naar Wilders, die met zijn partij het kabinet van VVD en CDA voorziet van gedoogsteun.

Hartewens

Op maandagmiddag gaf Verheijen aan dat hij beter niet via Twitter over PVV-leider Geert Wilders en de aanslagen in Noorwegen had kunnen schrijven.

Hij meldde dat zijn bericht niet als aanval op Wilders of linkse partijen was bedoeld. Het was volgens hem slechts een hartewens om de gruweldaden in Noorwegen niet te 'misbruiken' in het politieke debat.

Cohen

Wilders haalde op zijn beurt in het artikel hard uit naar onder meer de PvdA. Cohen riep vorige week naar aanleiding van 'Oslo' Wilders op zijn woorden te matigen.

De Noorse terrorist Anders Behring Breivik refereerde meerdere malen aan Wilders in zijn manifest. De PVV-leider vindt echter dat hem niets te verwijten valt.

"Links grijpt dit aan om te proberen af te rekenen met de PVV en demoniseert er flink op los met een bijna ziekelijke gretigheid", zegt hij in de krant.