AMSTERDAM - De onduidelijkheid die premier Mark Rutte (VVD) in de wereld bracht over de omvang van het nieuwe steunpakket voor Griekenland heeft zijn partij geen zetels gekost.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijft de VVD op 32 zetels staan. Het CDA stijgt met een zetel naar vijftien en de SP daalt met een zetel naar 22.

Rutte zei vorige week donderdag dat het Griekse steunpakket tot 2014 op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van de banken. De Europese leiders hadden steeds over 159 miljard euro gesproken: 109 miljard overheidssteun en vijftig miljard van de banken.

Dinsdag schiep minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) duidelijkheid in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin legde hij uit dat het inderdaad 159 miljard euro is.

Belangrijk verschil

Van de ondervraagden vindt 45 procent vijftig miljard een 'belangrijk verschil'. Nog eens tien procent was eerst voor de steun aan Griekenland, maar werd tegen toen het bedrag hoger bleek uit te pakken.

Zeven van de tien ondervraagden vinden dat Rutte vorige week geen juiste weergave van de feiten heeft gegeven. Evenveel mensen vinden dat De Jager gewoon had moeten erkennen dat Rutte de afspraken niet juist heeft weergegeven.

Electorale tijdbom

Het onderwerp heeft nu nog weinig invloed op de peiling, maar het blijft volgens De Hond een tikkende electorale tijdbom. Hij wijst erop dat in september duidelijk wordt wat de bezuinigingsmaatregelen voor 2012 worden.

In dezelfde maand besluiten Italië en Spanje mogelijk niet mee te doen aan de steun voor Griekenland omdat hun eigen renteniveau te hoog is.

Het kan dan moeilijk te verkroppen zijn dat Nederland wel meebetaalt en ondertussen zelf flink moet bezuinigen. De Hond benadrukt dat september in het verleden vaak een maand met forse verschuivingen was.