DEN HAAG - Bijna drie kwart van de kiezers (73 procent) vindt dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) deze week ''gewoon had moeten erkennen'' dat premier Mark Rutte een onjuiste weergave heeft gegeven van het steunpakket voor Griekenland.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond.

Vorige week na de eurotop in Brussel zorgde Rutte voor verwarring door te spreken over een pakket van 109 miljard euro, inclusief 50 miljard steun van de banken.

Het ging echter om 109 miljard exclusief de steun van de banken.

Belangrijk verschil

Die 50 miljard euro maakt volgens 55 procent wel degelijk een belangrijk verschil. De meeste van deze critici waren al tegen de hulpoperatie voor Griekenland, maar nu helemaal. Ongeveer een op de vijf van deze kritische groep was niet tegen de steun zoals Rutte het had voorgespiegeld, maar is het nu wel.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Oppositie

De SP, PvdA en D66 eisen ondertussen opheldering van het kabinet over een volgens hen mogelijk nieuwe blunder. De oppositiepartijen willen weten of het bericht in NRC Handelsblad klopt dat Nederland 35 miljard euro extra moet storten als garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB).

Ze willen nog dit weekeinde een brief met tekst en uitleg, zodat ze maandag kunnen besluiten of er wat hen betreft een debat moet komen.

Garantie

Een woordvoerster van minister De Jager kon het garantiebedrag dat NRC noemt, niet bevestigen. Wel wees ze erop dat het om een garantie gaat die misschien maar enkele uren of een paar dagen duurt.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier