AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders hoeft zijn toon na de aanslagen in Noorwegen niet te matigen.

Dat vindt een nipte meerderheid van 52 procent van de Nederlandse bevolking, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een forse minderheid van 44 procent vindt dat Wilders wel een mildere toon moet aanslaan.

Dat percentage is het hoogst bij de PvdA (78 procent). Van de PVV-kiezers vindt slechts 3 procent dat Wilders moet dimmen.

Aanslag

Bijna drie kwart van de aanhang van PvdA, D66 en GroenLinks vindt dat er de afgelopen jaren een klimaat is geschapen waarin de Noorse terrorist Anders Behring Breivik tot zijn daden kon komen.

Bij rechtse kiezers is een minderheid deze mening toegedaan: 15 procent bij de PVV, 20 procent bij de VVD en 36 procent bij het CDA.

Van de mensen die vinden dat er een dergelijk klimaat is geschapen, noemt 79 procent Wilders verantwoordelijk. Ook de media (61 procent) en islamitische fundamentalisten (60 procent) krijgen de schuld.

Ruim een kwart van alle ondervraagden denkt dat er een grote of zeer grote kans is dat extreemrechts ook in Nederland een aanslag pleegt. Vijfendertig procent houdt serieus rekening met een aanslag door islamitische extremisten.

Islam

Uit de peiling blijkt verder dat Nederland tot op het bot verdeeld is over de islam. Een grote meerderheid van de rechtse kiezers zegt bezorgd te zijn over de groeiende invloed van de islam. Bij de PVV is dat 98 procent. Een grote meerderheid van de aanhang van links (89 procent bij zowel D66 als GroenLinks) noemt de islam juist even goed of slecht als het christendom.

Opmerkelijk is verder dat een flink deel van de mensen die bij de laatste verkiezingen op VVD of CDA hebben gestemd, meer ziet in de islamstandpunten van de PVV dan in die van hun eigen partij. Bij de VVD is dat 30 procent, bij het CDA 21 procent. Bij het CDA vindt slechts 35 procent dat de eigen partij de beste islamstandpunten heeft.

Van de PvdA-kiezers zegt 10 procent dat de PVV het beste standpunt over de islam heeft. Een minderheid van 39 procent vindt dat de sociaaldemocraten zelf de partij zijn die het beste omgaat met thema's rondom de islam.

Voedingsbodem

In het radioprogramma Goedemorgen Nederland laat advocaat Gerard Spong vrijdag weten dat Wilders volgens hem "heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en daden'' van Breivik. ''Ik zou zeggen dat hij het Noorse bloed op zijn lippen heeft'', aldus Spong.

''Hij heeft de voedingsbodem geschapen, ideeën aangedragen die vervolgens tot inspiratie hebben gediend van deze meneer'', meent Spong, verwijzend naar Wilders. ''Daar is meneer Wilders toch ten volle verantwoordelijk voor. Hij heeft op zijn minst bijgedragen aan het klimaat, de omstandigheden die hebben geleid tot deze gruwelijke daad.''

''Spong heeft blijkbaar een Wilders-fobie'', zo reageerde de PVV-leider vrijdag vanaf zijn vakantieadres. ''Arme man, hij is kennelijk zo geobsedeerd door mij dat hij deze beledigende wartaal uitslaat. Ik neem hem niet meer serieus, net als de meeste mensen, denk ik.''

Reactie Wilders

Wilders heeft op Twitter gereageerd op de peiling van De Hond. Hij is niet van plan om een mildere toon aan te slaan, 'zeker niet over de vreselijke islam'.

Lees de artikelen over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier