DEN HAAG - CDA-Kamerlid Michiel Holtackers vindt dat het KNMI in zijn weersvoorspelling meer maatwerk moet leveren. Nu belicht het KNMI regionale verschillen in het weer te weinig.

Hij pleit daarom voor ''regionalisering van de weersvoorspelling'', blijkt woensdag uit vragen die hij heeft gesteld aan staatssecretaris Joop Atsma (Milieu).

Holtackers refereert onder meer aan de Nijmeegse Vierdaagse, die hij zelf liep. Bijna 1500 ingeschreven wandelaars kwamen niet opdagen, volgens de organisatie een ongekend hoog aantal.

Vermoedelijk hebben zij zich laten afschrikken door het verwachte slechte weer, dat uitbleef.

De CDA'er voegt in zijn vragen ook een cynische tweet van de directievoorzitter van de Efteling, Bart de Boer, toe.

''De 'weer-pro's' worden weer bedankt'', twitterde hij afgelopen zondag. ''Ik heb vandaag geen storm en wolkbreuken gezien. Weerbericht is voor het westen bedoeld!''

Effecten

Het Kamerlid wil van de bewindspersoon weten of hij met hem van mening is dat mensen, als gevolg van 'negatieve voorspellingen', hebben afgezien van buitenactiviteiten, een gang naar attractieparken en deelname aan evenementen.

''Acht u het wenselijk dat bij het doen van mededelingen over de weersverwachting er meer rekening gehouden wordt met de effecten die het weerbericht kan hebben (...)?'', wil Holtackers onder meer weten.

Als Atsma het met hem eens is, wil het Kamerlid dat het KNMI in de toekomst aangeeft dat ''de te verwachten weersverwachting rond een evenement afwijkt van het algemene beeld''. Hij hoopt dat de voorliggende wijziging van de Wet op het KNMI soelaas kan bieden om het regionale maatwerk te stimuleren.