RIJSWIJK - PvdA-leider Job Cohen probeert een ''politiek slaatje te slaan'' uit de aanslagen in Noorwegen.

Dat schrijft Geert Wilders woensdagochtend op Twitter. Ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi krijgt ervan langs.

''Linksigen als Cohen en Dibi proberen nu politiek slaatje te slaan uit massamoord. Ranzig. PVV blijft zichzelf, inhoudelijk en ook vwb toon!!'', aldus Wilders. Cohen en Dibi zeiden eerder dat Wilders' tweet waarin hij de aanslagen in Noorwegen veroordeelde, onvoldoende was.

Direct na de aanslagen twitterde Wilders al: ''Vreselijke aanslag in Oslo, zoveel onschuldige slachtoffers van gewelddadige, zieke geest. PVV rouwt mee met nabestaanden en Noorse volk''.

Vergelijkbaar gedachtegoed

Cohen wees er dinsdag op dat de Noorse aanslagpleger Breivik zich op een vergelijkbaar gedachtegoed baseert als de PVV en dat Wilders het daarom niet bij de vaststelling kon laten dat de gruweldaden in Noorwegen zijn uitgevoerd door een idioot.

Wilders zette op dinsdag een verklaring op de website van de PVV, waarin hij afstand neemt van Anders Behring Breivik, de aanslagpleger. ''Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging'', aldus Wilders.

''Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.''