DEN HAAG - In de Tweede Kamer bestaat vooralsnog weinig behoefte om al snel een debat te houden over het nieuwe steunpakket aan Griekenland en de verwarring die daarover is ontstaan. 

Oppositiepartij SP meldde dinsdag dat de Kamer zo snel mogelijk van zomerreces moet terugkeren om te debatteren met premier Mark Rutte.

Vorige week na de eurotop ontstond verwarring, toen Rutte sprak over een steunpakket van 109 miljard euro en zei dat 50 miljard voor rekening voor de banken zou komen. Volgens collega-euroleiders moet de private steun meegeteld worden in het pakket.

''Nu blijkt dat alleen de Europese belastingbetaler en het IMF al dat bedrag betalen'', aldus SP-Kamerlid Irrgang. ''Ook wordt steeds duidelijker dat veel banken geen zin hebben om mee te betalen aan het oplossen van de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt.''

Blunder

De SP wil van Rutte horen hoe ''deze blunder'' heeft kunnen gebeuren. ''50 miljard is bijna drie keer het bedrag dat dit kabinet wil gaan bezuinigen. Daar mag je je niet zomaar in vergissen.''

GroenLinks en D66 typeren het optreden van Rutte als onhandig. De PvdA vindt dat het kabinet een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Een debat op korte termijn vinden PvdA, GroenLinks, D66 en SGP niet nodig. Ze willen wachten tot een al gepland debat over de eurocrisis met minister Jan Kees de Jager (Financiën) in augustus.

Ook regeringspartijen VVD en CDA hebben geen behoefte aan een debat op korte termijn. De PVV, evenals de SP tegenstander van de financiële hulp aan Griekenland, was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Lees alles over de schuldencrisis in het dossier