AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders walgt van de vergelijking die de Noorse aanslagpleger Anders Breivik maakt met de PVV in zijn manifest.

Dat laat Wilders weten in een verklaring

De PVV-leider spreekt in krachttermen als 'waanzinnige', 'psychopaat' en 'verknipte idioot'. Hij stelt dat de strijd tegen de islamisering door Breivik wordt misbruikt. "Een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging", aldus Wilders.

Hij laat weten dat noch hij, noch de PVV verantwoordelijk is voor het werk van "een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt".

En: "De Partij voor de Vrijheid heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld en zal dat ook nooit doen. Wij geloven in de kracht van de stembus en de wijsheid van de kiezer. Niet in bommen en pistolen."

Volgens hem toont het manifest van ruim 1500 pagina's aan dat Breivik een 'waanzinnige' is. "Hij wil samenwerken met Al Qaida, hunkert naar het opblazen van steden, droomt van ridders die zichzelf op chirurgische wijze mutileren en zijn held Karadzic ontmoeten."

Geschokt

Verder zegt hij dat de PVV geschokt is door de aanslagen. "Wij rouwen en zijn solidair met de Noorse bevolking."

Breivik publiceerde vlak voor de aanslagen van afgelopen vrijdag een vuistdik manifest met diverse verwijzingen naar Wilders en de PVV.

Diverse opiniemakers toonden zich de afgelopen dagen kritisch over de opstelling van de PVV. Ze achten Wilders niet mede-verantwoordelijk voor de aanslagen, maar vinden wel dat het te makkelijk is om Breivik als een eenzame gek weg te zetten.

Lees alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier