AMSTERDAM - Er is geen verwarring meer over de hoogte van het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Tot 2014 bedraagt het pakket 159 miljard euro.

Tot 2019 loopt dit nog op tot boven de 210 miljard euro.

Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer, omdat verwarring was ontstaan doordat premier Mark Rutte (VVD) over een ander bedrag had gesproken.

Overheidssteun

Premier Rutte zei donderdagavond na afloop van de eurozonetop dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken.

De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken. Minister De Jager zegt nu dat Rutte het verkeerd had en dat het inderdaad 159 miljard euro is.

Flinke bijdrage

Deze 159 miljard euro gaat over de periode tot 2014. Minister De Jager geeft in de brief aan dat ook daarna nog een flinke bijdrage zal worden gedaan. In 2019 zal de totale steun uitkomen op 215 miljard euro. De totale bijdrage van de Europese overheden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt hierbij op 109 miljard euro. De banken dragen daarbovenop 106 miljard euro bij.

Hoeveel Nederland bijdraagt kan pas worden berekend nadat het IMF zijn bijdrage heeft bepaald. De resterende publieke bijdrage wordt gedragen door het Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit (EFSF), en daaraan zal Nederland 6,2 procent bijdragen, schrijft De Jager in de brief.

Alles over de schuldencrisis