DEN HAAG - De SP stijgt in de peiling van deze week verder en gaat richting het niveau van 2006, toen de partij onder leiding van Jan Marijnissen een recordhoogte van 25 zetels behaalde.

Zondag scoort de SP 23 zetels in de peiling van Maurice de Hond. Dat is een zetel meer dan vorige week. De socialisten hebben nu 15 zetels in de Tweede Kamer.

Verder zijn er weinig verschuivingen. De VVD blijft de grootste partij met 32 zetels, een minder dan vorige week. De liberalen hebben nu 31 zetels in het parlement. De PVV wint een zetel in de peiling en staat op 28, vier meer dan het huidige zetelaantal.

Eurozone

Met name de financiële steun aan Griekenland en de onrust in de eurozone bezorgen VVD en PvdA stevige concurrentie van PVV en SP, zo blijkt uit onderzoek van De Hond. PVV en SP zijn fel tegenstander van verdere financiële hulp aan Griekenland.

De PvdA verliest in de peiling een zetel en komt zondag uit op 17, 13 minder dan bij de laatste verkiezingen. In de peiling staan verder D66 op 15, GroenLinks op 9 en de ChristenUnie op 5. De SGP en de Partij voor de Dieren staan op 3.

Hoewel niet in de Kamer vertegenwoordigd, zou nieuwkomer 50PLUS 1 zetel behalen.

Het CDA blijft in de peiling, net als vorige week, steken op 14 zetels. In de Kamer heeft de partij 21 zetels.

Internet

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.