AMSTERDAM - Een grote meerderheid van 65 procent van de Nederlanders denkt dat Griekenland slechts een klein deel of minder van de leningen die het land krijgt, zal terugbetalen.

Zelfs de aanhangers van CDA, GroenLinks en D66, de meest optimistische kiezers, denken niet dat het meer dan de helft gaat worden. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond onder tweeduizend Nederlanders.

Donderdag bereikten de leiders van de Eurozone in Brussel overeenstemming over een tweede reddingsplan voor Griekenland, waarmee het financieringstekort van het noodlijdende Zuid-Europese land volledig wordt gedekt.

De officiële financiering zal oplopen tot 109 miljard euro, waarbij een netto bijdrage van financiële instellingen naar schatting 37 miljard euro zal bedragen, zo spraken de leiders onder meer af.

Positief

Een op de drie Nederlanders is positief over het akkoord, een vrijwel net zo groot aantal ziet het echter niet zitten. Ook denken bijna drie op de vijf Nederlanders dat Griekenland uiteindelijk toch zal omvallen.

Verder maakt 57 procent zich ongerust dat de euro in de toekomst sterk gaat dalen. Vorige week was dat echter nog 64 procent.

Steun

De PvdA is van plan het akkoord te steunen. Die steun heeft het kabinet nodig, aangezien gedoogpartner PVV geen heil ziet in het pompen van nieuwe miljarden in Griekenland. Van de Nederlanders is 46 procent te spreken over de steun van de PvdA aan de regering, terwijl 35 procent er op tegen is.

Kiezers van PVV en SP zijn er sterk op tegen, kiezers van CDA, D66 en Groen Links zijn het er juist sterk mee eens. Bij de PvdA-kiezers zelf is 51 procent het ermee eens en 35 procent mee oneens.

Van die laatste groep geeft overigens een behoorlijk deel aan bij de volgende verkiezingen niet meer op de PvdA te willen gaan stemmen.