AMSTERDAM - Een van de redenen die premier en VVD-leider Mark Rutte opgaf voor het vastlopen van de formatie van Paars Plus klopt niet.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van interne stukken en gesprekken met betrokkenen die anoniem willen blijven.

Rutte beweerde dat met de PvdA niet te praten viel over een hervorming van het ontslagrecht en de WW, maar volgens NRC werd wel degelijk gewerkt aan voorstellen hierover.

Rutte lijkt de onderhandelingen zelf te hebben ondermijnd door koppig vast te houden aan bepaalde eisen die voor GroenLinks, PvdA en D66 onbespreekbaar waren.

De VVD vreesde dat de kiezers de partij de rug dreigden toe te keren, omdat zij een rechtse coalitie wilden.

Radicale wijziging

In een laatste poging de onderhandelingen vlot te trekken deden D66 en GroenLinks het voorstel voor een radicale wijziging van het belastingstelsel. Dat voorstel werd besproken, maar niet uitgewerkt.

De VVD en PvdA schrokken terug. Volgens hen was er geen geld om de negatieve effecten van een grote verandering op te vangen. GroenLinks en D66 denken achteraf echter dat met wat meer dapperheid bij de PvdA en vooral VVD'er Rutte, de partijen er zeker uit hadden kunnen komen.

Tevreden

Nadat de onderhandelingen over Paars Plus vastliepen, kwam de VVD er wel uit met CDA en gedoogpartner PVV. De VVD had aanvankelijk nog gedacht meer punten van het eigen verkiezingsprogramma binnen te kunnen halen bij de onderhandelingen met deze partijen, maar dat bleek tegen te vallen.

Toch zijn VVD'ers nog steeds tevreden met hun keus, zo stelt de krant. De VVD wordt door de huidige gedoogconstructie beschermd tegen aanvallen van CDA en PVV en de daarvoor benodigde compromissen zouden makkelijker te verdedigen zijn tegenover de oppositie die bestaat uit een bestuurlijk denkende PvdA en de 'nette' mensen van D66 en GroenLinks.

Daarbij heeft de VVD naar de kiezers geluisterd, zo is het idee bij deze partij.

Reactie RVD

In een reactie laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat premier Rutte zich niet herkent in het beeld dat in het NRC-artikel wordt geschetst. “De formatie is om zakelijke en inhoudelijke redenen afgekapt”, aldus de voorlichter.