BRUSSEL - De Nederlandse regering en de Europese Commissie spreken elkaar tegen over het bedrag dat donderdag tijdens een eurotop is toegezegd aan Griekenland.

Volgens Nederland gaat het om in totaal 109 miljard euro tot en met 2014, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie komt tientallen miljarden hoger uit.

Premier Mark Rutte zei na afloop van de top dat het totale pakket 109 miljard bedraagt, waarvan 50 miljard afkomstig is van banken en andere private partijen. Maar Barroso telt de private steun voor een flink deel op bij het bedrag van 109 miljard.

De woordvoerder van Rutte zei vrijdag dat de Europese Commissie bedragen meetelt die pas na 2014 beschikbaar komen voor Athene. Maar Barroso ontkent dat. Het kabinet zal maandag in een brief aan de Tweede Kamer meer duidelijkheid verschaffen, aldus de woordvoerder van Rutte.

110 miljard

Griekenland kreeg vorig jaar 110 miljard toegezegd van de EU en het Internationaal Monetair Fonds, maar afgelopen maanden werd duidelijk dat het daarmee niet uit de brand is. Over het nieuwe steunpakket is wekenlang onderhandeld.

De gesprekken gingen zo moeizaam omdat onder meer Nederland en Duitsland eisten dat banken en andere private financiers ook geld op tafel zouden leggen, zodat niet alleen de belastingbetaler zou opdraaien voor de Griekse schuldencrisis.

Rutte toonde zich donderdag opgetogen dat van het totale bedrag van 109 miljard voor de periode 2011-2014 bijna de helft van de private sector afkomstig is. Berichten van buitenlandse media dat het totale bedrag veel hoger is dan 109 miljard liet hij door een topambtenaar en een woordvoerder tegenspreken.