DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt in grote meerderheid het akkoord dat leiders van de eurolanden bereikt hebben om Griekenland te helpen.

De regeringspartijen VVD en CDA zijn dik tevreden, net als oppositiepartijen als de PvdA en D66.

Onder de tegenstanders zitten nog altijd gedoogpartij PVV en de SP. De ChristenUnie, steeds tegen nieuwe hulp aan de Grieken, vindt het akkoord beter dan niks en ziet in de gedeeltelijke kwijtschelding van schulden ''stappen in de goede richting’’.

''Een hele goede uitkomst’’, zegt Mark Harbers van de VVD. ''De Nederlandse eisen zijn ingevuld, dat laat zien dat je in de EU stevig moet vasthouden aan je standpunt. Dat heeft premier Rutte gedaan.’’

Krachtig pakket

Elly Blanksma (CDA) ziet een heel krachtig pakket maatregelen waarin de Nederlandse eisen ''helder en klaar’’ doorklinken. Ze is blij met de forse bijdrage van de Europese banken.

Geert Wilders (PVV), fel tegen hulp aan de Grieken, voorspelt dat het einde van de euro dichterbij komt.

Kwijtschelding

Zowel de SP als de ChristenUnie ziet stappen richting verkleining van de Griekse schuldenlast, middels kwijtschelding van een deel van de schulden. Maar voor de SP is het onvoldoende om het probleem op te lossen. ''Dit is voortmodderen naar de volgende eurotop.’’

Bij de voorstanders is D66 vooral blij dat gekozen is voor een ''Europese oplossing’’ die het gevaar beperkt dat de Griekse problemen overslaan naar andere zwakkere eurolanden. De PvdA wijst erop dat elk alternatief vele miljarden meer had gekost.

Te klein

Europese leiders hebben donderdagavond geen einde gemaakt aan de schuldencrisis. Daarvoor is het noodfonds voor eurolanden nog altijd te klein. Dat zei de Belgische hoogleraar internationale economie Paul de Grauwe vrijdag.

''Er is een goede aanzet gedaan, maar het werk is niet afgemaakt'', oordeelde de eurodeskundige over de uitkomsten van de top. ''Het is mooi dat het noodfonds meer bevoegdheden krijgt, maar dat kan het in de huidige vorm niet waarmaken."

Volgens De Grauwe is het fonds voor eurolanden te klein om nieuwe onrust over Portugal, Spanje of Italië te kunnen opvangen. ''Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe crisis en pas dan zal worden besloten het noodfonds te verdubbelen of te verdrievoudigen. Die beslissing is onvermijdelijk en hadden ze beter nu al kunnen nemen.''

Alles over de schuldencrisis op onze special