DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de inzet van het kabinet bij de top van regeringsleiders van de zeventien eurolanden later op de dag in Brussel.

Kern daarvan is dat als voorwaarde voor nieuwe financiële steun Griekenland flink moet ingrijpen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en dat de Europese financiële sector een bijdrage moet leveren.

Gedoogpartij PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren steunen de lijn van het kabinet niet. Premier Mark Rutte is donderdag bij de top in Brussel.

Volgensminister Jan Kees de Jager van Financiën heeft Griekenland tot 2014 nog eens rond de 90 miljard euro extra nodig, zo zei hij in het Kamerdebat over de redding van Griekenland en de eurotop van donderdagmiddag.

Minitop

De Jager is positief over de minitop van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, woensdagavond in Berlijn. Volgens De Jager zijn topambtenaren van de zeventien eurolanden nu bezig met het concretiseren van de voortgang die in Berlijn is geboekt.

De Jager is positief over een ''beweging van Frankrijk'' dat steeds op de rem trapte bij het betrekken van banken en verzekeraars bij het oplossen van de crisis in Griekenland. Er komt naar verwachting een door Nederland gewenste ''substantiële bijdrage'' van banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Onduidelijk

Hoe hoog die bijdrage als onderdeel van een nieuwe lening van rond de 90 miljard euro wordt, is nog onduidelijk. Wat De Jager betreft leidt die rechtstreeks tot een lagere Griekse schuld.

De Europese banken hebben verschillende voorstellen gedaan, die nog moeten worden uitgewerkt.

Voor de Europese banken liggen drie opties op tafel om bij te dragen aan de redding van Griekenland, aldus De Jager. De banken kunnen bestaande Griekse obligaties omruilen voor nieuwe met een langere looptijd of kunnen ze omruilen met een zelfde looptijd maar met kwijtschelding van een deel de hoofdsom.

De derde optie is dat de Griekse overheid de obligaties zelf terugkoopt met hulp van het Europese noodfonds.

Dwars

Frankrijk ligt volgens De Jager ook niet meer dwars bij het aanscherpen van het toezicht op overheidsfinanciën. Dat moet voorkomen dat landen weer zo gigantisch in de schulden raken zoals Griekenland. ''Belangrijk is dat Frankrijk daarover nu snel een akkoord wil met het Europees Parlement."

Om te voorkomen dat de crisis bij het ene land overslaat naar het andere accepteert De Jager ondanks eerdere scepsis dat het Europese noodfonds flexibeler gemaakt moet worden. Volgens hem is een ''groot en sterk'' fonds nodig om de stabiliteit in de eurozone te waarborgen.

Daarnaast wil De Jager dat Europese landen voldoende bezuinigen en hervormen om hun begrotingen op orde te brengen. Woensdag liet hij al weten dat met name Italië nog extra zal moeten ingrijpen.

Volg hier LIVE de ontwikkelingen in Brussel

Lees alles over de schuldencrisis op onze special