AMSTERDAM - Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) doet te veel of problemen waarmee Nederland kampt worden veroorzaakt door vreemdelingen.

Dat zegt zijn partijgenoot en oud-minister Ernst Hirsch Ballin in een interview met dagblad De Pers.

De oud-minister stelt dat mensen door ongenoegen en gebrek aan herkenning een zondebok zoeken in moslims. Van de 'uitsluiting en minachting die daarbij horen' zit 'veel verborgen in de manier waarop nu over integratie wordt gesproken', zegt hij.

In de politiek zou daaraan 'een verregaande gewenning' optreden. In de integratienota van Donner staan volgens hem in dat kader passages 'waarin het vreemdeling zijn te veel in de hoek wordt gezet van: en daar komen de problemen van'.

Verhagen

Ook uitspraken van partijgenoot en vice-premier Maxime Verhagen kunnen de goedkeuring van Hirsch Ballin niet wegdragen. Verhagen zei onlangs begrip te hebben voor mensen die bezorgd zijn over de buitenlandse invloeden in de Nederlandse samenleving.

De CDA-prominent vindt dat niet kan worden gezegd dat het mooi is dat PVV-leider Geert Wilders de problemen heeft benoemd, maar dat de oplossingen niet kloppen. "Je moet je afvragen of het de goede omschrijving is van de problemen."

Justitie

Hirsch Ballin was in het vorige kabinet minister van Justitie en na de val van de regering ook demissionair minister van Binnenlandse Zaken. Kort geleden is hij in Tilburg en in Amsterdam benoemd tot hoogleraar recht.

Een paar maanden na de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen gaf hij publiekelijk aan tegen de regeringssamenwerking van zijn partij met de PVV te zijn.