HILVERSUM - Het vroegtijdig opstappen van PVV-Kamerleden uit de Provinciale Staten van Limburg en Zuid-Holland kan politica Rita Verdonk (TON) niet waarderen.

''Dat is gewoon kiezersbedrog'', zei ze zaterdag in het TROS-programma Kamerbreed op Radio 1.

De PVV'ers Harm Beertema (Zuid-Holland) en Roland van Vliet (Limburg) waren van plan om zowel in de Tweede Kamer als in het provinciale bestuur te actief te zijn, maar ontdekten dat dat toch te druk is en lieten daarom de provincie links liggen.

Begrip

Verdonk, die met haar partij actief is op gemeentelijk niveau, heeft begrip voor Geert Wilders die voor de provinciale verkiezingen bekende gezichten nodig had.

''Ik kan me iets voorstellen bij die constructie, maar dit is gewoon kiezersbedrog. Het is gewoon strategie. Maar wie ben ik als er zoveel mensen op je stemmen?''

Vaker

Volgens de TON-politica gebeurt het wel vaker dat Wilders kiezers bedriegt of niet helemaal de waarheid vertelt. In het radioprogramma vroeg ze zich hardop af waarom daar niet vaker doorheen wordt geprikt.

''Hij zit in een positieve flow'', analyseerde ze de positie van Wilders. ''En er is geen alternatief, want de VVD is een elitepartij. Geert doet het goed in de pers, maar ik heb moeite met zijn islamstandpunt.''

Ruzie

Verdonk werd in 2003 werd ze namens de VVD minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Met die partij kreeg ze ruzie, waarna ze haar eigen beweging oprichtte: Trots op Nederland (TON).

Bij de verkiezingen in 2010 wist ze niet voldoende stemmen te halen voor een zetel in de Tweede Kamer. Haar partij is echter wel in verschillende gemeenten vertegenwoordigd met tientallen raadsleden en in Den Helder en Alkmaar maakt haar partij deel uit van het college van b en w.