DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vindt het zorgelijk dat nog maar een derde van de geitenhouders de dieren heeft laten inenten tegen Q-koorts.

Bleker en zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid) melden de Tweede Kamer donderdag dat zij overwegen om maatregelen zoals het verbod om uit te breiden pas te versoepelen als alle geitenhouders voldoen aan de geldende vaccinatieplicht.

Bij boeren die niet tijdig vaccineren komt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) de dieren inenten op kosten van de geitenhouder. Op een bedrijf van 1000 dieren kan de rekening oplopen tot 7000 euro, aldus Bleker.

Verplicht

Geitenhouders zijn verplicht hun dieren voor 1 augustus te laten vaccineren; bedrijven met een publieksfunctie hebben tot 1 januari. De uitbraak van Q-koorts maakte sinds 2007 ongeveer vierduizend mensen ziek en er overleden negentien personen.

Uiteindelijk zijn zo'n 50.000 drachtige melkgeiten gedood om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie in grote aantallen kon vrijkomen bij een miskraam.