DEN HAAG - Voor Nederland is een top van de regeringsleiders van de 17 eurolanden pas zinvol als er zekerheid is over een goede uitkomst.

Dat zei premier Mark Rutte donderdag op vragen over een mogelijke ingelaste top in Brussel.

''We moeten geen top uitschrijven als je niet zeker weet dat je ook tot goede conclusies komt'', zei Rutte.

Haast is volgens hem niet nodig want Griekenland heeft in elk geval nog tot half september voldoende geld om aan zijn verplichtingen te voldoen. ''De onmiddellijke dreiging voor een Griekse crisis is afgewend.''

Duitsers

Rutte zei dat hij nog niet was benaderd voor een bijeenkomst in Brussel. Eerder deze week was sprake van een ingelaste top, maar de Duitsers hielden dat tegen. Rutte is het ''helemaal eens’’ met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Volgens Rutte is paniek over Italië ''helemaal niet nodig’’, omdat het Italiaanse kabinet onmiddellijk het initiatief naar zich toe heeft getrokken. Dat heeft volgens hem rust gebracht op de financiële markten.

Griekenland

Over Griekenland wordt de komende tijd verdergesproken, onder meer over betrokkenheid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Nederland en Duitsland willen dat zij hun leningen aan Griekenland verlengen.

Dat kan deel uitmaken van een nieuw reddingsplan voor de Grieken van circa 85 miljard euro. ''Het is duidelijk dat er moet worden gekeken naar een meer structurele oplossing voor Griekenland. Dat kost tijd. Als dat snel zou lukken, kun je ook snel een top hebben'', aldus Rutte.