DEN HAAG - De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz ligt op koers.

Premier Mark Rutte zei dat dinsdag, nadat hij zich op het Defensie Operatie Centrum in Den Haag had laten bijpraten over de voorbereidingen van de missie, waaraan Nederland een bijdrage levert.

Het doel van de missie is om Afghaanse agenten op te leiden en te helpen bij de opbouw van het justitieel apparaat. Zondag kwamen de laatste Nederlanders aan in Kunduz, waarmee de bijdrage van ons land compleet is.

De afgelopen tijd waren er verscheidene aanslagen in de provincie Kunduz. Volgens Rutte laat de veiligheidssituatie ter plekke een dubbel beeld zien.

Verslechterd

De algemene veiligheidssituatie is niet verslechterd, maar het aantal zelfmoordaanslagen is in het gebied wel toegenomen. De premier benadrukte dat het in de vorige Afghaanse provincie waar Nederland actief was, Uruzgan, nog altijd ''een factor 20 tot 30'' onveiliger was.

Rutter werd dinsdag onder meer bijgepraat door commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. De briefing over de laatste stand van zaken rond de missie gaf Rutte naar eigen zeggen veel vertrouwen.

Bijdrage

De Nederlandse bijdrage bestaat uit ongeveer 550 man aan trainers en ander Defensiepersoneel. De missie loopt tot medio 2014.

De premier wil zelf nog een bezoek aan Kunduz brengen. Om veiligheidsredenen wordt nooit vooraf bekendgemaakt wanneer dat is. Vorige week bracht minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) een bezoek aan het gebied.

Politietrainingsmissie Kunduz