AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders wordt steeds vaker geconfronteerd met bedreigingen uit het buitenland. Eind vorig jaar troffen mensen in het uiterste zuidoosten van Europa voorbereidende handelingen om hem iets aan te doen.

Dat zegt Wilders zaterdag in een interview in het AD.

 ''Eind vorig jaar was er concrete informatie over mensen ergens in de Kaukasus die voorbereidende handelingen troffen om mij wat aan te doen'', aldus Wilders. Volgens de politicus is de zaak nu opgelost en is de bedreiging er niet meer.

Als de mensen niet ''vroegtijdig gestopt zouden worden'', had Wilders naar het buitenland gemoeten, zo werd hem destijds voorgelegd. ''Dat heb ik geweigerd. Ik ben hier politicus. Ik heb een partij en een fractie te leiden. Daar verzinnen ze maar wat op, ze hebben inmiddels wel wat ervaring.''

Dat bedreigingen vaker uit het buitenland komen, komt volgens Wilders door zijn grotere internationale bekendheid. Volgens hem zijn er ''altijd wel dreigingen'' en is er sprake van een toename. ''Het was een paar jaar geleden duidelijk minder.''

NCTb

Een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) wilde niet reageren op de uitspraken van Wilders. ''We bespreken concrete dreigingen en aanwijzingen nooit in de media en zien geen aanleiding dat nu wel te doen'', aldus de zegsvrouw.