Forse kritiek Kroes op kabinet

BRUSSEL - EU-commissaris Neelie Kroes vindt dat Nederland moet stoppen met kritiek op Europa.

Het kabinet moet juist meer de boer op om de EU meer uit te venten omdat die volgens haar veel goeds heeft gebracht. Dat zegt de VVD-politica zaterdag in een vraaggesprek in De Telegraaf.

Kroes zegt dat de Nederlandse kritiek sinds het uitbreken van de Griekse crisis niet onopgemerkt is gebleven in Brussel en in andere EU-lidstaten. ''De toon van bijvoorbeeld minister De Jager (Financiƫn) is anders dan zijn voorgangers."

Volgens haar heeft Nederland enorm van de open markt geprofiteerd. ''Dat moeten we niet kwijtspelen". Ze doelt daarbij op rapporten waaruit blijkt dat de EU de gemiddelde Nederlander 2000 euro per jaar oplevert.

Irritatie

Kroes beseft dat de kwesties als Griekenland voor veel irritatie zorgen. Ook kritiek op de Europese Commissie neemt ze ter harte. ''Het heeft ernstig geschort aan ons pr-beleid."

Volgens minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) heeft Kroes ''zeker een punt'', zo zei hij zaterdag in radioprogramma TROS Kamerbreed. ''We gaan werken aan onze toon. Dit hebben we onlangs ook besproken in de ministerraad.''

Begrip

Tegelijk vindt Leers wel dat Europa begrip moet hebben voor wat Nederland te zeggen heeft over Europa.

''We moeten onze positie wel verduidelijken. De inhoud staat voorop. Andere Europese landen moeten weten dat we veel van mensen vragen, zoals dat ze langer moeten doorwerken en moeten bezuinigen. Andere Europese landen mogen onze zorgen zien. We mogen niet het draagvlak verliezen bij burgers.''

Lees meer over:
Tip de redactie