Frisia mag zout winnen onder Waddenzee

DEN HAAG - Zoutproducent Frisia Zout krijgt een vergunning voor winning van zout onder de Waddenzee in Noordwest-Friesland.

Dat schrijft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De zoutwinning zal plaatsvinden in het gebied Havenmond. Het zout bevindt zich op ongeveer drie kilometer uit de kust en op twee kilometer diepte en wordt aangeboord vanaf het industrieterrein van Harlingen.

De provincie Friesland en betrokken gemeenten zijn voorstander van verplaatsing van zoutwinning naar de Waddenzee, meldt het ministerie. Onder voorwaarde dat flora en fauna in de Waddenzee geen nadeel ondervinden, wordt zoutwinning onder zee toegestaan.

Hierdoor kan op termijn de zoutwinning op land fors afnemen. Dat is nodig, omdat de bodem in het noordwesten van de provincie daalt door de winning van zout.

2021

Het duurt zeker tot 2021 voordat de zoutwinning volledig onder de Waddenzee kan plaatsvinden. Tot die tijd kan de zoutfabriek van Frisia in Harlingen doorgaan met zoutwinnen op het land. Verhagen verlengt de betreffende vergunning binnenkort, onder de voorwaarde dat de bodem met maximaal dertig centimeter mag dalen.

Later dit jaar beslist Verhagen over een vergunning voor zoutwinning in het gebied ten oosten van het huidige winningsgebied.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie