DEN HAAG - Twintig gemeenten klagen de Staat aan, omdat zij vinden dat een bezuiniging van ruim 150 miljoen euro op de sociale werkvoorziening teruggedraaid moet worden.

Het kort geding dient woensdag in de rechtbank in Den Haag, zo blijkt vrijdag uit informatie van de rechtbank.

De gemeenten, waaronder Den Bosch, Leerdam en Leeuwarden, hebben de zaak samen met Cedris aangespannen, dat is de brancheorganisatie van sociale werkplaatsen.

Tot voor kort konden de sociale werkplaatsen gestegen loonkosten compenseren, maar die regeling is in de begroting van dit jaar van het ministerie van Sociale Zaken geschrapt.

Deze wijziging levert de staat een bezuiniging op van 38 miljoen euro. Daarnaast kort het ministerie de budgetten van WSW'ers, waardoor sociale werkplaatsen jaarlijks 120 miljoen euro mislopen.

Werken naar vermogen

De miljoenenbezuiniging staat los van de nieuwe Wet werken naar vermogen, waar de laatste tijd veel om te doen is. Het kabinet wil vanaf 2013 de sociale werkvoorziening, de bijstand en de Wajong, de regeling voor jonggehandicapten, samenvoegen.

Dat moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren. Cedris waarschuwde eerder dat gemeenten grote financiële risico's lopen door deze kabinetsplannen.