Vacature Tjeenk Willink open voor iedereen

DEN HAAG - De Raad van State zal na de zomer via een advertentie in de krant zoeken naar een opvolger voor de vertrekkende vicepresident Herman Tjeenk Willink. Ook ministers mogen daarop reageren, zei premier Mark Rutte vrijdag.

In Den Haag wordt CDA-minister Piet Hein Donner gezien als de belangrijkste kandidaat om Tjeenk Willink op te volgen als ‘onderkoning’ van het land. Maar elke minister mag reageren, zei Rutte.

''Waarom zou het niet mogen, ik kan het ze toch niet verbieden? Ze mogen op elke advertentie reageren; daar zijn nooit afspraken over gemaakt.''

Maar op de vraag of het wenselijk zou zijn dat Donner naar de Raad van State zou vertrekken, wilde Rutte niet ingaan. Ook Donner zelf hield zich vrijdag op de vlakte.

Verbaasd

''Ik speculeer nooit verder dan de dag dat ik leef'', reageerde hij op de vraag of hij wel tot einde van deze kabinetsperiode aanblijft.

Donner gaf tevens aan dat de verhalen deze week over zijn mogelijke overstap hem hadden verbaasd. ''Voor zover ik weet is de procedure nog niet eens begonnen.''

Lees meer over:
Tip de redactie