'Aantal illegalen ontwrichtend'

DEN HAAG - Er zijn nu 100.000 illegalen in ons land. Hoewel dat minder is dan eerder, is het aantal 'ontwrichtend en maatschappelijk ongewenst'.

Dat zei minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) na afloop van de ministerraad.

Illegaliteit wordt zoals verwacht strafbaar met boetes. Het is echter geen misdrijf, maar een overtreding.

Wie hier illegaal is, krijgt meteen een uitzettingsprocedure aan de broek en komt in vreemdelingenbewaring. Minderjarige illegalen zijn niet strafbaar, aldus Leers. Die zijn meestal afhankelijk van de keus van hun ouders.

Ze hebben daardoor echter nog steeds geen recht op verblijf. Als een heel gezin illegaal hier is, hoeft er net als nu maar een ouder de vreemdelingenbewaring in.

Misdrijf

Een vreemdeling die illegaal in Nederland heeft verbleven, komt er, uitzonderingen daargelaten, ook niet meer in als hij zich weer meldt voor een verblijfsvergunning. Dat is ook bedoeld om illegaal verblijf onaantrekkelijker te maken.

Vreemdelingen die een misdrijf plegen, verliezen sneller hun recht om in Nederland te verblijven. Dit gebeurt onder meer door deze maatregel ook toe te passen op mensen die al langer dan 15 jaar rechtmatig hier zijn. Dit gold tot nu toe als ondergrens.

Veroordeling

Inwoners van de Europese Unie (EU) met een strafrechtelijke veroordeling kunnen sneller ongewenst worden verklaard en het land uit worden gestuurd.

Het kabinet ziet illegaliteit niet als een voorportaal van legaal verblijf. Daarom zet Nederland in de EU in op een regeling die bepaalt dat lidstaten geen generaal pardon kunnen instellen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie