'Prinsjesdag met embargo politici'

AMSTERDAM - De stukken van Prinsjesdag worden dit jaar de vrijdag voor de derde dinsdag in september aan de media gegeven.

Zij mogen er over schrijven, maar voor politici geldt een embargoregeling. Pas na het uitspreken van de troonrede door koningin Beatrix mogen zij erop reageren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De afgelopen twee jaar kregen pers en politici de miljoenennota en de begrotingen per beleidsterrein pas na de troonrede onder ogen. Alleen de fractievoorzitters kregen de stukken al op vrijdag onder embargo.

Journalisten klaagden vorig jaar, omdat zij zich onder grote tijdsdruk door de dikke pakken papier moesten werken. Het kabinet wilde echter tegengaan dat de stukken vooraf uitlekten, zoals de jaren daarvoor steevast gebeurde.

Voorstel

Met de nieuwe regeling geldt het embargo enkel voor politici. Het voorstel van de Rijksvoorlichtingsdienst wordt vrijdag in de ministerraad besproken.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom voelt niets voor het plan. Hij vindt het een 'bizar idee' dat media op vrijdag over de stukken van Prinsjesdag mogen publiceren en politici tot dinsdag moeten zwijgen. "Pers als verlengstuk van de regering?", twittert hij.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie