'Hillen stelt defensiebezuinigingen niet ter discussie'

HILVERSUM - Minister van Defensie Hans Hillen stelt de bezuinigingen uit het regeerakkoord en de afgesproken intensiveringen niet ter discussie, laat het ministerie van Defensie donderdagavond weten.

In het tv-programma EenVandaag zei Hillen nog dat hij wil dat de bezuinigingen op zijn ministerie opnieuw worden bezien. Hij vreest dat door de besparingen de veiligheid in het geding komt.

Ook wees hij op het gegeven dat tegelijkertijd wel meer geld wordt uitgetrokken voor de zorg.

Hij vraagt zich in het programma af of die balans scheef raakt. ''De zorg is de rest eruit aan het drukken'', analyseerde de CDA-bewindsman.

Afweging

''In dit kabinet moeten we 18 miljard euro bezuinigen, terwijl er in dezelfde periode 15 miljard euro in de zorg bijkomt'', brengt Hillen in herinnering.

''Natuurlijk is goede zorg belangrijk. Maar als wij morgen de veiligheid in de waagschaal stellen omdat wij vandaag alleen maar goede zorg willen, moeten wij die afweging nog een keertje extra maken.''

Hillen stelde dat er binnen Defensie veel weerstand is tegen de bezuinigingen. ''Het doet heel veel au.''

Wel uitvoeren

Een woordvoerder van het departement stelde na de tv-uitzending dat de minister wel de ''bezuinigingen waar hij voor heeft getekend loyaal zal uitvoeren’’.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi vindt dat de minister niet moet zeuren. ''Omdat dit kabinet, inclusief de minister, weigert echte hervormingen in de zorg door te voeren om de zorgkosten te beheersen en de zorg betaalbaar te houden, wordt op andere posten zoals Onderwijs en Defensie hard en visieloos bezuinigd'', aldus de parlementariër.

''Dat is een bewuste keuze. Minister Hillen moet staan voor die keuze en niet steeds als een verongelijkt jongetje zeurend in de hoek gaan staan. Daarmee vergroot hij de onrust bij Defensie alleen maar.''

Tip de redactie