Nederlandse agenten vertrokken naar Kunduz

SCHIPHOL - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft woensdag op Schiphol negen politieagenten uitgezwaaid voor hun vertrek naar Afghanistan.

De agenten gaan naar de hoofdstad Kabul en de noordelijke provincie Kunduz.

Ze gaan deel uitmaken van de politietrainingsmissie in Afghanistan. Daar doen in totaal 40 Nederlandse agenten aan mee. Nu zijn al 20 agenten in Afghanistan aan het werk.

Vorige week liet de Taliban nog weten de Nederlandse agenten als doelwit te zien. Opstelten merkte woensdag op dat over de veiligheid altijd wel zorgen bestaan, maar dat meerdere malen per dag de veiligheidssituatie bekeken zal worden.

''Daar is een heel scherpe procedure voor. De politiemensen weten een voor een precies waar ze aan beginnen'', zei Opstelten.

Politiebond

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, zei dat er genoeg maatregelen zijn genomen om de veiligheid te waarborgen. Regelmatig wordt bekeken onder welke omstandigheden de politiemensen in Afghanistan hun werk moeten doen.

Eventueel kan de bescherming dan nog worden aangepast, zei Van de Kamp, die aangaf trots te zijn dat er collega's zijn die er zelf voor kiezen aan de missie mee te doen.

Trainingscentrum

Van de 40 Nederlandse politiemensen in Afghanistan gaan er 25 naar Kabul om het hogere kader van de Afghaanse politie op te leiden. Ook helpen ze bij het opzetten van een trainingscentrum in de provincie Bamiyan, waar de nadruk ligt op de training van vrouwelijke agenten.

De 15 agenten die in Kunduz aan de slag gaan, geven cursussen aan het midden- en hogere kader van de Afghaanse politie.

Donderdag vertrekken ook nog 170 militairen die meedoen aan de missie.

Agenten naar Kunduz

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie