KUNDUZ - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag een bezoek gebracht aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Het was voor het eerst dat een bewindspersoon naar het Nederlandse kamp trok.

Rosenthal sprak, met bruine legerpet op tegen de brandende zon en vanaf een pallet, de manschappen toe: ''Ik kom jullie allereerst steun betuigen voor de missie die jullie gaan doen''.

Hij kwam ook langs om ''de sfeer te proeven en te kijken hoe het ervoor staat''.

Rosenthal sprak uitgebreid met tientallen militairen en agenten. In de schaduw, maar ook daar liep de temperatuur op tot 45 graden Celsius.

Verdedigen

Tot de militairen zei Rosenthal: ''Het is niet zo dat u verwikkeld mag raken in offensieve militaire operaties. Dat gaat dus niet gebeuren.''

Afspraak is dat de Nederlanders in Kunduz alleen geweld mogen gebruiken om zichzelf en anderen te verdedigen. Ook de agenten die door de Nederlanders worden opgeleid, mogen niet worden ingezet als militairen.

Aan de politietrainingsmissie in Afghanistan doen in totaal 40 Nederlandse agenten mee. Nu zijn al 20 agenten in Afghanistan aan het werk.