Europarlement wil strenge eisen bodyscanners

BRUSSEL - Bodyscanners mogen alleen op Europese luchthavens gebruikt worden als gezondheid, waardigheid en privacy van de passagiers geen gevaar lopen.

Dat staat in een resolutie die het Europarlement woensdag in Straatsburg heeft aangenomen.

Het Europarlement is het ermee eens dat bodyscanners de veiligheid op luchthavens kunnen verbeteren. Scanners waarbij gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling, zijn echter schadelijk voor de gezondheid en moeten verboden worden.

Ook moeten passagiers het recht hebben voor een andere screeningsmethode te kiezen.

Zaligmakende middel

''De bodyscanner is niet het enige zaligmakende middel om de veiligheid van de luchthaven te garanderen. Maar nu sommige lidstaten het apparaat al gebruiken, willen we wel dat er Europese afspraken zijn met duidelijke voorwaarden voor het gebruik'', aldus PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Ook GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargenti, een van de initiatiefnemers in dit dossier, is tevreden met het besluit. De Europese Commissie moet nu met wetgeving komen. Ze waarschuwt dat het Europarlement in het vervolg van de procedure niet buitenspel gezet mag worden, iets waar de Europese Commissie wel op aanstuurt.

Lees meer over:
Tip de redactie