Nieuwe EU-regels voor voedseletiketten

BRUSSEL - Europese consumenten moeten voortaan meteen kunnen zien hoeveel calorieën, vetten, suiker en zout er in een voedingsproduct zit.

Het etiket moet daar duidelijk leesbare informatie over verschaffen.

Het Europees Parlement heeft hiermee woensdag in Straatsburg ingestemd. Enkele weken terug bereikte het al een akkoord met de EU-lidstaten over de nieuwe regels voor voedseletikettering.

D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy spreekt van ''een grote stap voorwaarts''. Consumenten kunnen nu een afgewogen keuze maken voor wat ze willen eten.

Tabel

Volgens de nieuwe regelgeving moeten etiketten een voedingswaardetabel gaan bevatten, zodat de cijfers voor de consument duidelijker leesbaar worden. Gerbrandy noemt dat belangrijk omdat ziektes als diabetes en overgewicht steeds vaker voorkomen.

Dat neemt niet weg dat kinderen op school van jongs af aan moeten leren wat een evenwichtig dieet is, aldus de D66'er.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) reageert opgelucht, omdat niet alle voorgestelde maatregelen zijn aangenomen, zoals informatie in braille en het vermelden van de herkomst van de producten. De FNLI wijst erop dat de bedrijven ongeveer drie jaar de tijd krijgen om alle etiketten te herzien en ''dat is hard nodig om alle aanpassingen door te voeren''.

Lees meer over:
Tip de redactie