Hillen wil militairen betere beloning bieden

DEN HAAG - Minister Hans Hillen (Defensie) wil militairen perspectief bieden op loonontwikkeling.

Hillen zegt zich ''terdege'' te realiseren dat verbetering van de beloning van belang is, omdat al twee jaar geen sprake is van loonontwikkeling.

Ook neemt hij verschillende acties en demonstraties van zijn personeel tegen de geplande forse bezuinigingen op Defensie ''serieus''.

Overleg

Met deze woorden heeft de minister dinsdag de militaire vakbonden in een bijeenkomst uitgenodigd om het overleg over de arbeidsvoorwaarden en inpassing van bezuinigingen te hervatten.

Vicevoorzitter Ed Lugthart van de AFMP zei dat de nieuwe inzet van Hillen voor zijn vakbond aanleiding is om komende week weer met onderhandelen te beginnen.

De vakbonden liggen al lange tijd overhoop met Defensie. Volgens Lugthart moet Hillen minimaal zorgen voor koopkrachtbehoud, ofwel compensatie bieden voor de stijgende inflatie.

Ontslagen

Verder eisen de bonden dat door de bezuinigingen geen gedwongen ontslagen vallen. Dat kan door bijvoorbeeld militairen ''van werk naar werk'' te begeleiden als hun baan op de tocht komt te staan.

Hillen hoopt nu ''met de uitgestoken hand'' de gesprekken vlot te trekken. ''Ik maak me grote zorgen over de ongerustheid en het cynisme onder het defensiepersoneel. De huidige onzekerheid trekt een zware wissel'', meldde hij aan de bonden.

Aanknopingspunten

Lugthart zei nu aanknopingspunten voor het hervatten van de onderhandelingen te zien, maar de AFMP-bestuurder is ook voorzichtig. Vooral omdat het kabinetsbeleid is de lonen bij de overheid voor twee jaar te bevriezen.

Hillen probeert nu het defensiepersoneel toch wat te bieden door een nieuwe cao af te spreken met een looptijd langer dan twee jaar; gerekend vanaf 1 maart 2010.

Lugthart stelde dat militairen in 2009 voor het laatst een loonsverhoging hebben gekregen. Om tot na 1 maart 2012 minimaal koopkrachtbehoud te bieden, moet er volgens hem heel wat gebeuren. Zo wees hij erop dat er dit jaar al sprake is van een verwachte inflatie van 2 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie