Europarlement wil speculatie aan banden leggen

BRUSSEL - Het Europees Parlement wil allerlei vormen van speculatief gedrag op de financiële markten aan banden leggen. Het stemde dinsdag in Straatsburg in met regelgeving hiertoe.

Het Europarlement wil onder meer een verbod op ongedekte handel in kredietderivaten, waarmee beleggers zich indekken tegen een faillissement van een land. Het wil daarbij wel de pensioenfondsen ontzien.

Verder wil het Europarlement Europees toezicht op 'naked short selling': het speculeren op een koersdaling van aandelen of obligaties die men zelf niet in bezit heeft.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout heeft het Europarlement met zijn opstelling lessen getrokken uit de kredietcrisis en de schuldencrisis in landen als Griekenland.

Ook Corien Wortmann (CDA) noemt het goed dat de regelgeving strenger wordt. Het Europarlement moet daarover wel nog een akkoord zien te bereiken met de lidstaten. Wortmann is wel blij dat in de voorstellen rekening wordt gehouden met het speciale karakter van de pensioenfondsen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie