Schippers dreigt verzekeraars met zelf inkopen zorg

AMSTERDAM - Als verzekeraars niet snel de beste zorg tegen de beste prijs inkopen, kan de overheid de zorg beter zelf inkopen.

Daarmee dreigt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdagochtend in een interview met het Financieele Dagblad. "Dan is de rol van de verzekeraars uitgespeeld."

Schippers stelt dat het systeem te duur wordt als verzekeraars hun rol niet goed oppakken. Ze zegt er wel vertrouwen in te hebben dat alle partijen er klaar voor zijn hun rol in het zorgstelsel beter te gaan spelen.

Zo zouden de verzekeraars zelf hebben erkend dat zij de zorg selectiever moeten inkopen.

Van de politiek wordt volgens de minister ook wat gevraagd als verzekeraars hun rol oppakken. "Als verzekeraars besluiten om zorg bij een bepaald ziekenhuis weg te halen en er komt politieke tegenwind, dan ga ik niet draaien." Wel zijn er randvoorwaarden, zo moet de spoedeisende hulp binnen een bepaalde tijd bereikbaar zijn.

Akkoord

De minister sloot maandag een akkoord met zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Daarin staat onder meer dat ziekenhuizen zich moeten specialiseren. Dat leidt ertoe dat niet elk ziekenhuis alle behandelingen kan aanbieden. Door dat akkoord kan het zorgstelsel volgens haar 'na vier jaar stilstand onder het laatste kabinet-Balkenende nu eindelijk op weg naar zijn voltooiing'.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie