Nederland en Vlaanderen slaan handen ineen

HINGENE - Nederland en Vlaanderen gaan zich meer als één economische regio in de wereld profileren, de Deltaregio.

Vooral de havens van Antwerpen en Rotterdam moeten zich internationaal samen 'verkopen'.

Binnenkort zullen Nederland en Vlaanderen voor het eerst ook een gezamenlijke handelsmissie naar het buitenland sturen.

Dat hebben premier Mark Rutte en de Vlaamse minister-president Kris Peters maandag afgesproken tijdens hun eerste topontmoeting in het Vlaamse Hingene.

''We blijven concurrenten, maar waar mogelijk moeten we samenwerken", aldus Rutte. ''Vanuit China zijn we ook samen maar een klein puntje op de kaart.'' De samenwerking moet gestalte krijgen op gebieden als logistiek, energie en wetenschappelijk onderzoek.

''Vooral op logistiek gebied moeten we het slim organiseren. Daar kunnen we samen de beste ter wereld worden'', zei Rutte. Peeters zei dat Nederland en Vlaanderen al 30 jaar cultureel nauw samenwerken, en dat het hoog tijd is om dat nu ook economisch te doen.

India

Waar de eerste gezamenlijke handelsmissie naartoe gaat, moet nog worden beslist, maar Peeters noemde India als mogelijkheid. Volgens Rutte was het idee spontaan in de bijeenkomst opgekomen en moet het nog worden uitgewerkt.

Vlaanderen is als Belgische deelstaat zelf verantwoordelijk voor zijn buitenlandse handel. ''We willen die bevoegdheid ook ten volle benutten'', aldus Peeters.

Volgens de Vlaamse regeringsleider kunnen niet alleen de havens van Antwerpen en Rotterdam daarvan profiteren, maar ook andere havens en sectoren in beide landen. ''Het moet mogelijk zijn de Deltaregio meer op de kaart te zetten'', zei hij.

Verdeling orders

Rutte vindt dat Nederland en Vlaanderen best naar buiten toe eensgezind kunnen optrekken, om daarna de eventuele verdeling van orders en opdrachten op basis van een gezonde concurrentie te laten plaatsvinden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie