'Overheid grotere rol bij spreiding zorg'

DEN HAAG - De overheid moet een grote rol blijven spelen bij de spreiding van ziekenhuiszorg over het land.

''Nu is het echt een dealtje tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars'', zei PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen maandag in een reactie op het akkoord over beperken van kosten van de ziekenhuizen.

De PvdA is voor concentratie van gespecialiseerde zorg. Dat is goed voor de kwaliteit en drukt de prijs. Maar Van der Veen is bang dat commerciële belangen vooral bepalen wat een ziekenhuis nog zal bieden.

Dat zou ten koste kunnen gaan van de patiënt. In gebieden waar steeds minder mensen wonen, zou een ziekenhuis dan steeds minder te bieden hebben of zelfs dichtgaan, terwijl er nog wel behoefte is aan de zorg.

Dat een patiënt straks voor gespecialiseerde zorg naar een ziekenhuis moet dat verder weg ligt, ziet Van der Veen niet als een probleem. ''Je krijgt wat en je laat wat.'' Volgens hem is het nu al zo dat patiënten deze zorg verder weg zoeken.

Illusiepolitiek

De SP noemt het 'illusiepolitiek' dat schaalvergroting in de ziekenhuiszorg tot lagere kosten zal leiden. Kleine ziekenhuizen hebben juist een grotere productiviteit, stelde SP-Kamerlid Henk van Gerven maandag in een reactie op een akkoord over goedkopere ziekenhuizen.

Hij gelooft er niets van dat de kosten omlaaggaan zolang ziekenhuizen betaald worden voor de productie die ze draaien. ''Dat is een illusie." Van Gerven wijst op de gestegen kosten van de laatste jaren.

''Dat heeft er echt mee te maken dat er op omzet geconcurreerd wordt." Als voorbeeld haalt hij de poliklinieken aan die ziekenhuizen openen voor stotteren en snurken. Dit zijn zaken die gewoon bij de veel goedkopere huisarts thuishoren.

De SP pleit voor behoud van de kleine ziekenhuizen. Chirurgen die moeilijke operaties goed in de vingers willen krijgen, zouden in meerdere ziekenhuizen moeten gaan opereren. De dokters moeten reizen, niet de patiënt, vindt Van Gerven.

Betere artsen

De VVD noemt het akkoord over beteugeling van kosten in de ziekenhuiszorg goed nieuws voor patiënten en premiebetalers. Dat ziekenhuizen specialistische behandelingen gaan concentreren, betekent betere artsen tegen een lagere prijs, zei VVD-Kamerlid Anne Mulder maandag.

Nu bieden te veel ziekenhuizen te veel zorg. ''Dat is een onfeilbaar recept voor te hoge kosten en te lage kwaliteit." Mulder vindt het niet erg dat patiënten voor ingewikkelde operaties verder moeten reizen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie