Ziekenhuizen gaan specialiseren

DEN HAAG - De ziekenhuizen gaan zich specialiseren. Door concentratie en spreiding van behandelingen kunnen ze betere zorg gaan leveren.

Zorgverzekeraars gaan er nu echt werk van maken om de beste zorg in te kopen.

Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag afgesproken met ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Met het akkoord moeten de kosten in de hand gehouden worden. Deze kunnen nog 5,3 procent per jaar groeien. Nu ligt dat nog op 6 à 7 procent.

Koepelorganisatie

Tijdens de presentatie van de plannen zei woordvoerder Martin Bontje van de koepelorganisatie van Zorgverzekeraars ZN maandagmorgen dat niet alle zorg meer in alle ziekenhuizen te krijgen zal zijn.

Patiënten moeten misschien verder reizen om de voor hen juiste dokter te vinden, maar de kwaliteit van de zorg zal dan wel beter worden, aldus Bontje. Immers de arts die zich over de ziekte van de patiënt buigt, is er ook echt in gespecialiseerd.

Reizen

Veel patiënten die eenmalig een zware operatie moeten ondergaan, hebben het er best voor over wat verder te reizen als ze in een ziekenhuis geholpen worden waar de kans om te overlijden 20 procent lager ligt, voerde minister Schippers aan.

Dan gaat het om ingewikkelde en dure zorg als oncologie (kanker), neurochirugie en hartchirurgie.

Chronisch zieken

Basiszorg en zorg voor chronisch zieken zal wel altijd dicht bij alle patiënten blijven. Zij kunnen ook altijd bij een ziekenhuis bij hen in de buurt terecht voor nazorg na een zware specialistische operatie, die in een ziekenhuis verderop is uitgevoerd.

Volgens Roelf de Boer, voorzitter van NVZ Vereniging van Ziekenhuizen, betekenen de afspraken niet het einde van kleine ziekenhuizen.

De Boer voorspelde dat het voor de ziekenhuizen ''alle hens aan dek" zal worden om binnen de grenzen te blijven die nu zijn afgesproken.

Voordeel is dat de minister straks niet elk jaar geld terug hoeft te halen omdat ziekenhuizen hun budget overschreden hebben, zoals nu nog het geval is. 

Patiëntenverenigingen

Als alleen nog gespecialiseerde, ervaren artsen bepaalde operaties uitvoeren, gaat de kwaliteit van de zorg omhoog. De NPCF, de koepelorganisatie van patiëntenverenigingen, is blij met het akkoord.

De NPCF verwacht dat bij de operaties minder complicaties en fouten zullen optreden. De NPCF erkent dat een gevolg van de afspraken kan zijn dat ziekenhuizen afdelingen moeten sluiten, of, dat ziekenhuizen helemaal verdwijnen.

Volgens de patiëntenorganisatie gaat het er vooral om dat mensen bij operaties behandeld worden door de beste artsen, en dat ze voor nazorg en basiszorg terecht kunnen in medische centra dicht in de buurt.

''Als blijkt dat er te veel ziekenhuizen zijn en dat ze moeten verdwijnen, is dat onderdeel van het proces om tot betere, bereikbare en betaalbare zorg te komen'', aldus de woordvoerster.

Privéklinieken

Zelfstandige Klinieken Nederland, een koepelorganisatie van privéklinieken, is blij met de afspraken die Schippers heeft gemaakt over de toekomst van ziekenhuizen.

De zelfstandige klinieken, vaak privéklinieken genoemd, verwachten dat ze nu kunnen groeien en dat er ruimte is voor de komst van meer klinieken.

De privéklinieken leveren tegenwoordig ook vaak zorg die gewoon door de zorgverzekering wordt vergoed.

Afremmen

De klinieken waren de laatste jaren bang dat de overheid hun groei wilde afremmen. Ze claimen efficiënter te werken dan gewone ziekenhuizen en ook nog betere kwaliteit en service aan de klant of patiënt te leveren.

Lees meer over:
Tip de redactie