Toestroom Polen even groot als voor crisis

DEN HAAG - Het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen, vooral Polen, stijgt weer even sterk als voor de financiële crisis.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In maart waren het er 125.000, of wel 20 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om landen van de Europese Unie en vier vijfde van die werknemers komt uit Polen.

Van de 125.000 werknemers staan er 37.000 ingeschreven bij een gemeente. Dat aantal neemt gestaag toe. Zij hebben veelal werk voor een langere periode en vestigen zich in Nederland. Werknemers die niet staan ingeschreven zijn veelal uitzendkrachten, die tijdelijk hier werken.

Het totale aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europa is sterk afhankelijk van het seizoen. In de zomermaanden werken veel uitzendkrachten in de land- en tuinbouw.

Boos

Polen is boos op Nederland. Volgens de Poolse minister van Economische Zaken Waldemar Pawlak zijn de plannen om Polen en andere Oost-Europeanen terug te sturen ‘gevaarlijk’.

''We maken ons zorgen over deze ontwikkeling. Het Europese systeem van vrij personenverkeer kan zo uit elkaar vallen'', citeert Trouw Pawlak. ''Ik ben bezorgd over de afkoeling van het Europese enthousiasme in Nederland.''

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) presenteerde in april een voorstel om Oost-Europeanen terug te sturen, als bleek dat ze geen uitzicht op werk hebben.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie