DEN HAAG - Aan het einde van het parlementaire jaar concludeert een meerderheid van de Nederlandse kiezers dat premier Mark Rutte het beter doet dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende.

SP-leider Emile Roemer wordt met ruime voorsprong aangewezen als de beste fractievoorzitter in de oppositie.

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond die via internet is gehouden onder 6000 mensen. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Van de ondervraagden vindt 54 procent Rutte beter dan Balkenende. Zoals verwacht zit de aanhang van de huidige premier vooral onder kiezers van VVD en PVV.

Opvallend genoeg is ook de waardering voor Rutte onder D66-stemmers groot. Ongeveer een kwart van de kiezers ziet weinig verschil tussen Rutte en Balkenende.

Oppositie

D66-leider Alexander Pechtold (28 procent) is de enige fractieleider in de oppositie die in de buurt komt van SP-leider Roemer (34 procent). De anderen volgen op grote afstand: Jolande Sap (GroenLinks, 7 procent), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, 6 procent), Arie Slob (ChristenUnie, 3 procent), Kees van der Staay (SGP, 3 procent), Job Cohen (PvdA, 3 procent).

Onder de PvdA-aanhang kiest 40 procent voor Roemer, 13 procent voor de eigen partijleider Cohen.

Zetelpeiling

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV zou nu, aan het einde van het politieke jaar, bij verkiezingen geen meerderheid behalen in de Tweede Kamer.

De drie partijen zouden samen uitkomen op 72 zetels. Vorig jaar bij de verkiezingen haalden de drie de nipte meerderheid met 76 zetels. De teruggang komt door het grote verlies van het CDA, dat in de peiling zeven van de huidige 21 zetels heeft verloren.

Winst SP en D66

De VVD staat in de peiling op 33 zetels, twee meer dan nu in de Kamer. De PVV staat een zetel boven het huidige zetelaantal van 24. De PvdA was bij de verkiezingen de tweede partij met 30 zetels, maar heeft er nu 18. De SP heeft er vier meer, dat is een stijging van zeven in vergelijking met de verkiezingsuitslag.

D66 staat eveneens op flinke winst: zes zetels meer dan nu in het parlement. In de peiling staat GroenLinks op 9, de ChristenUnie op 6 en de SGP en de Partij voor de Dieren op 3. 50PLUS zou een zetel krijgen.